Születésnapi meglepetés

Battonya Város Önkormányzata és Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében ünnepelte 90.születésnapját Pintér Mátyás citeraművész. A születésnapi ünnepséget nagy titokban szerveztük, szerettünk volna Matyi bácsinak minél nagyobb örömet szerezni. Battonyán nemigen van olyan személy, aki ne tudná, hogy Matyi bácsi a citera szerelmese, aki nemzedékeket tanított citerázni, gyűjtötte a battonyai vonatkozású népdalokat és ő maga is készített citerát.
Tavaly nyáron Oláhné Hargitai Gyöngyi hívta fel a figyelmünket a 90. születésnap közeledtére. Ekkor eldöntöttük, hogy emlékezetessé tesszük ezt a napot és meghívjuk azon közösségek tagjait, akik annak idején Matyi bácsi közreműködésével léptek fel a rendezvényeken. Így most együtt ünnepeltünk a volt román és magyar asszonykórussal, a nyugdíjas klub énekkarával, valamint a tornyai és nagyvarjasi kórussal, melynek vezetője Florentina Jaksity Farkas, akit Matyi bácsi tanított citerázni. Többen jelen voltak a régi battonyai citerakör tagjai közül, illetve a szeptemberben alakult, Balázsné Szabó Erzsébet vezetésével működő citeraszakkör tagjai köszöntötték játékukkal az ünnepeltet. A hangulatot a Szivárvány Néptánc és Hagyományőrző Egyesület színes produkciója emelte. Fellépett a dombegyházi Héthalom citerazenekar és Népdalkör is, melynek vezetője Gerendeli György, több évtizede baráti és munkakapcsolatban áll az ünnepelttel. A képek talán visszaadják az emelkedett, szeretetteljes hangulatot.
Intézményünk részéről szeretnénk megköszönni minden résztvevőnek a jelenlétet, a csodálatos produkciókat, valamint minden munkatársunk munkáját. Nagy öröm és megtiszteltetés volt számunkra, hogy ebben a körben köszönthettük Matyi bácsit.
Tóth Árpád gondolataival kívánunk további szép éveket:

“Múlt és jövő közt kik középen álltok,
S kiket ez ünnep, mint ezüst halom
Emel magasra, honnan messzi láttok,
Boldog látványt kíván néktek dalom,
Szép volt a múlt, várjon ragyogva rátok
Még szebb jövő, még dúsabb jutalom,
S ezek között, bár szerény fény gyanánt ég,
Szeretetünk is hadd legyen ajándék.”