3. Bajusz György Emlékverseny

Sakkverseny Battonyán

A hagyományt folytatva, harmadszor szervezte meg 2015. április 11-én a Művelődési Központban a Battonyai Sakk Egyesület a Bajusz György emlékére rendezett sakkversenyt.
Bajusz György (1938. április 11. – 2006. március 29.) országos versenybíró, sakkmester, a Békés Megyei Sakkszövetség elnöke, a Felszabadulás kupa és az Agrárkupa rendszeres főszervezője, a gyulai Erkel Ferenc Emlékverseny főbírója, az NB II-es battonyai sakk alapítója, – akinek sikerült ezt a szellemi sportot nem csak Battonyán, hanem a környékbeli településeken, Mezőkovácsházán, Végegyházán és Mezőhegyesen is meghonosítania. Számos országos és nemzetközi versenyt szervezett Battonyán. Rendszeresen publikált a sakkról szóló szakkönyvekben. Nagy gondot fordított az utánpótlás oktatására.
Jelmondata: „Köszönjük a barátságot! ” – segítőkész, barátságos személyiségét idézi.
– A verseny Bajusz György tevékenységéhez, szellemiségéhez kapcsolódva, jó hangulatban zajlott. A játszmák során változatos stratégiai, taktikai elemek jelentek meg. Ez év őszén is rendezünk sakkversenyt a battonyai sakkozók, – többek közt Deutsch István, Soós Béla, Szántó István emlékére – mondta el Terék Gyula, a Battonyai Sakkegyesület Elnöke.
Végeredmény: 1. Orosháza, 2. Kardoskút, 3. Tótkomlós, 4. Battonya, 5. Végegyháza, 6. Mezőhegyes, 7. Pusztaföldvár (újoncként).