Holokauszt megemlékezés

A battonyai holokauszt emlékmű felállításának évfordulóján Battonya Város Önkormányzata és a Városi Művelődési Központ és Könyvtár emlékünnepséget rendezett a holokauszt áldozatainak tiszteletére. A program részeként Balogh István kultúrtörténész nyitotta meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének munkatársai által összeállított Könyvek holokausztja c. kiállítást, amelyet várhatóan június közepéig tekinthetnek meg az érdeklődők a könyvtárban. A kiállítás digitális előkészítése, grafikai tervezése Pálinkó Gábor munkája.

1944. június 15-én egy budafoki papírgyárban hajtották végre a „zsidó szerzők” közel félmillió kötetének zúzógépek általi nyilvános megsemmisítését. A „szellemi élet megtisztításának” jegyében lezajlott barbár tett idején már javában folyt a vidéki zsidóság deportálása, és megkezdődött a fővárosi zsidók csillagos házakba költöztetése…A könyveket zúzókő alá, az embereket gázkamrákba vetették. A művek mégis fennmaradtak és az egykor kiátkozott szerzők legjavának életműve ma is szerves része a magyar kultúrának. Az alkotásaik között nem az írók származása vagy más identitási jegyek alapján, hanem a szellemi értékrend és az ízlés természetes hullámzásait követve válogat az idő. Ehhez mi, könyvtárosok a megőrzéssel és a közvetítéssel járulunk hozzá” – fogalmazták meg mondanivalójukat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének munkatársai. A kiállítás érdekessége egy válogatás Hollán Lajos korabeli, eddig ismeretlen színes fotóiból, aki szintén a zsidóüldözés áldozata lett. Képei a negyvenes évek Budapestjének polgári derűt, békét és szépséget mutató arcát mutatják be szembesítve a komor végkifejlettel. (forrás:FSZEK)

A program második felében Nagy Erika és Tomanek Gábor „Járkálj csak, halálraítélt” c. megható műsorát láthatták a nézők. A megemlékezés zárásaként a parkban lévő emlékműnél rótták le tiszteletüket a résztvevők.