A dombegyházi díszítőművészeti szakkör kiállítása

A dombegyházi díszítőművészeti szakkör a Művelődési Ház legrégebben működő szervezett, amatőr művészeti közössége. Csírái az ’50-es évekig nyúlnak vissza. A népi díszítőművészet helyben megőrzött hagyományait kezdték összegyűjteni és rendezni.

1969-ben a szakkör létszáma 36 fő volt. A tematikában a következő elemek szerepeltek: kalocsai népművészet, népviselet, népszokások, hímzések ismertetése, a népművészet helye és alkalmazása a lakásban, anyagok, fonalak szakszerű használata és gyakorlása. Évente egy alkalommal rendeztek a munkáikból kiállítást.

1972-ben a szakköri tagok a palóc népviselettel és motívumokkal, a tiszavidéki keresztszemes hímzésekkel, valamint a furtai hímzéssel ismerkedtek meg.

1975-ben a szakkör tematikájában szerepelt a sióagárdi, rábaközi és torockói hímzés elsajátítása. A szakköri tagság létszáma 20 és 30 fő között változott.

A kiállított munkák nagy közönség- és szakmai sikert arattak, hiszen már zsűriztették ezeket. A zsűriztetések tovább emelték az elkészített művek értékét.

Nem csak felnőttek vettek részt a foglalkozásokon, hanem a szülők elhozták kisebb gyermekeiket is, s így fokozatosan érkezett az utánpótlás.

A szakkör első nagy sikerét 1992 májusában érte el a X. Országos Népművészeti Kiállításon, ahol Gránát-alma díjat kapott. A népművészet területén ez a legrangosabb elismerés. A díjat az alföldi szabadrajzú gyapjúhímzéseikkel nyerték el. Ezután minden évben új tájegységi hímzésekkel ismerkedtek meg, olyanokkal is, amelyek ezen a területen eddig szinte ismeretlenek voltak.

Sok megyei és országos pályázatra küldték és küldik el munkájukat. Ezeken eddig is nagyon szép eredményeket értek el, pl. 1994. októberében a XI. Országos Népművészeti Kiállításon ezüst-plakettet kaptak, vászonhímzés kategóriában.

Munkáik több külföldi országba is eljutottak, így az Amerikai Egyesült Államokba, Franciaországba, Németországba, Ukrajnába és Szlovákiába. A munkák elismerését számtalan oklevél és emléklap tanúsítja.

Több tapasztalt vezetője is volt a szakkörnek, az 1980-as évektől kezdve dr. Illés Károlyné vette át az irányítását, aki kiemelkedő szakmai tudásával nagyban hozzájárult az elért sikerekhez. A jelenlegi vezető Kiss Gyuláné, aki 2007 júniusában szerezte meg képesítését a szakkör vezetéséhez. A művészeti vezető továbbra is dr. Illés Károlyné, aki rendszeresen segíti az asszonyok munkáját.

A minden évben megrendezésre kerülő Falunap alkalmával a szakköri tagok is kiállítják legszebb munkáikat.

A mai szakköri tagokra már az elődeik munkájának megőrzése, tovább éltetése, s az ezzel kapcsolatos feladata is hárul. Hagyományápolása annak, amit az elmúlt évtizedek alatt a mai napig közel 100 fő tett, tesz e nemes cél érdekében.