“Dél-Békés vadvirágai”- fotókiállítás

“Dél-Békés vadvirágai” címmel nyílt fotókiállítás a könyvtárban, amelynek anyagát a Dél-Békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület állította össze. Céljuk, felhívni a figyelmet a természet és a környezet védelmére.

A megnyitón Bozó László tartott érdekes előadást Dél-Békés természeti értékeiről, valamint a kiállítás anyagát jelentő növényeken kívül beszélt a tájban előforduló madarakról és emlősökről is.

Olyan növényfajokkal is megismerkedhettünk, amelyekkel a mindennapokban is találkozhatunk és talán fel sem tűnik, hogy milyen szép növények mellett megyünk is el.
A kiállított anyagban elsősorban Kevermes és Lőkösháza vadvirágaival találkozhatnak a látogatók, de itt szeretnénk ráirányítani a figyelmet arra, hogy településünk is rendelkezik kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi területekkel, gondolunk itt a Gulyagyep és Tompapusztai-löszgyep természeti értékeire.

A kiállítás összeállítóinak munkáját segítette a helyi természeti értékeink kutatója, Csathó András István botanikus is, aki kérdésünkre elmondta, hogy az őshonos növények fennmaradásában nagy szerepe van az ún. mezsgyéknek, amelyek utak, vasútvonalak mentén vagy két szomszédos szántóföld között húzódó keskeny gyep sávok. A mezsgyéknek egy kis hányada sohasem volt beszántva, fontos, hogy az ilyen ősi gyep sávokat erősebb bolygatás ne érje, hiszen ha beszántják, lerakatot hoznak létre rajtuk, az olyan visszafordíthatatlan folyamatokat eredményez, amelyek során elpusztulnak az itt élő növények, állatok és nagy területekről tűnhetnek el ezek a természeti értékek.

A kiállítás megtekintését mindenkinek ajánljuk, talán sokak számára meglepő lesz, hogy milyen szép vadvirágok fordulnak elő a mi vidékünkön is!  A kiállítás anyaga megtekinthető 2018. március 9-ig.