Az Arany-busz Battonyán

2018.május 9-én érkezett hozzánk a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, az erre célra átalakított Arany-buszon.
Az intézmény Arany János munkássága előtt tisztelegve, születésének 200. évfordulója alkalmából állította forgalomba ezt a különleges járművet, amely 2017. július 10-től 2018. október 31-ig járja a Kárpát-medence magyarlakta településeit. A kiállítás már járt Erdélyben, Horvátországban és a Felvidéken már négyszer is. Eddig mintegy 170 települést keresett fel, több mint 50 ezer látogató tekintette meg a kiállítás anyagát és mintegy 15 ezer km utat tett meg. Battonya után pedig ismét egy hosszú erdélyi túrára indult.

A Petőfi Irodalmi Múzeum már korábban is szervezett hasonló évfordulós kiállításokat, ez a negyedik a sorban. A mozgótárlat versek, képek, különféle dokumentumok segítségével mutatja be Arany János életművét.

A kiállítás összeállítói minél nagyobb interaktivitásra törekedtek. Minden szövegélményhez kicsit meg kell küzdeniük a látogatóknak. Monitorok, játékok, audiovizuális eszközök segítségével igyekeztek minél gazdagabb élményt nyújtani. A digitális eszközök használatával vizuálisan jelennek meg az író-költő életének részletei és különböző helyszínei.

A látogatók kipróbálhatják a petrencerudas és a malomköves Toldi erőjátékot, hallgathatnak dalba mondott verseket és rappelt Arany-szövegeket is. Irodalmi tudásukat is próbára tehetik, például a Családi kör versszakainak sorba rendezésével. Kívül, a jármű falán Toldi története elevenedik meg.

A felső tagozatos diákcsoportok feladatlapokat is kaptak, amelynek hibátlan kitöltéséért az iskolában akár még egy 5-öst is szerezhettek. Nagyon örülünk, hogy az iskolás csoportok mellett sok felnőtt érdeklődő is megtekintette a kiállítást. Aznap 350 látogatója volt Battonyán az Arany-busznak. Köszönjük a lehetőséget a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, hiszen nagyszerű élményben volt részünk!