Hazatért az „Angyali üdvözlet”

A Molnár-C. Pál születésének 125. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév és a Magyar Kultúra Napja alkalmából került sor a művész emlékházában a nemrég restaurált „Angyali üdvözlet” c. festményének átadására.

dr. Palkó Lajosné igazgató bevezetőjében kiemelte, hogy a Városi Művelődési Központ és Könyvtár a „kultúra napi” rendezvények sorában minden esztendőben igyekszik kultúránk más-más örökségét felidézni, bemutatni. Molnár-C. Pál alkotása is ilyen örökség, amelynek felújítása régóta váratott magára. Az 1934-ben készült festmény vászna szakadt volt, pergett róla a festék. Félő volt, hogy teljesen élvezhetetlenné válik, szükségessé vált a restaurálása, amelynek munkálatait az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára maga is battonyai származású és örömmel jött haza a rendezvényre. Köszöntőbeszédében a kis közösségek kultúrát előrevivő szerepére, az értékek megőrzésére és tovább örökítésére emlékeztetett.

Molnár-C. Pál olyan örökséget hagyott ránk, amelyre méltán büszkék lehetünk, emelte ki Bajnai István kanonok, plébános művészettörténeti ismertetőjében, megemlítve személyes élményeit is, hogyan ragadták magukkal a művész munkái már gyermekkorában, amelyek nagymértékű spiritualitást tükröznek.
MCP, (ez a szignója az EST lapok illusztrátoraként vált ismertté) össze tudta kötni a materiális világot a transzcendens, természetfeletti világgal és ez nem csak a vallási témájú képein, hanem minden egyes alkotásán látható. Ez a fajta szellemiség érezhető a most felújított „Angyali üdvözlet” c. festményen is.

A műalkotást Springer Ferenc festő-restaurátor művész állította helyre, aki röviden ismertette a munka menetét, amelyet nehezített az a tény is, hogy a kép hátoldalán található egy másik festmény, ami le van festve, de azért látszik, áttűnik. Feltehetően ennek feltárását is megkísérlik a közeljövőben és egy újabb Molnár-C. Pál alkotással gyarapodhat a gyűjtemény.