Városnap 2015-2016 kitüntetések

VÁROSNAP 2015-2016

KITÜNTETÉSEK

(2015)

A Városért emlékérem

Pintér Mátyás

Pintér Mátyás 1925. július 8-án született Battonyán, itt végezte általános iskolát, és egy rövid időszaktól eltekintve itt is élt. Évtizedeken át tenorként énekelt a katolikus kórusban. 11 évesen kezdett citerázni, édesanyja öccsei adták kezébe a hangszert, amely mellett egy életre elkötelezte magát.

Számolatlanul készítette a szebbnél szebb kivitelű és hangzásvilágú hangszereket: csikófejes, alföldi típusú és hasas citerát. Saját készítésű, kezdetben diófából majd juharfából készült citerái még az országhatáron túlra is eljutottak, mesterfokon játszott hangszerén, tanítványok sorát vezette be a citerázás rejtelmeibe. Citerazenekarával állandó kísérője volt a battonyai asszonykórusnak és a román kórusnak. Munkásságának nagy érdeme, hogy gyűjtötte a battonyai vonatkozású népdalokat. Kötődött mindenhez, ami a zenével és citerával állt kapcsolatban. Halála napjáig aktívan tevékenykedett, ő végezte a ház körüli munkákat, és ha csak tehette, nap mint nap elővette legkedvesebb hangszereit, és játszott rajtuk. Azt vallotta, akinek nincs hajlama és kedve a hangszertudás elsajátításához, azt nem szabad erőltetni.

Battonya Városnapján 2015-ben az Önkormányzat „A Városért” emlékérmet adományozta számára. 90. születésnapja alkalmából a Városi Művelődési Központ és Könyvtár nagyszabású ünnepséget rendezett. Elhivatottsága, munkássága példaértékű mindenki számára. Életműve előtt tisztelegve Battonyán citeraszakkörök felélesztésével őrzik emlékét.

 

 

 

 


posztumusz A Városért  Emlékérem

Bajusz György

 

 


(2016)

Battonyáért Emlékérem

Lovász Mihály

Lovász Mihály az 1960-as évek eleje óta zenével, a zenekultúra fejlesztésével, és annak terjesztésével foglalkozik. Évtizedes munkája során a művelődési ház vezetőjeként segítette a battonyai néptánccsoport munkáját. Vezetése alatt 1964-ben érte el egyik legszebb eredményét, 2 helyezést a Duna-menti I. Florklor Fesztiválon.  Később zenepedagógusi tevékenységét dicséri, hogy számos gyermekkel szeretette meg a klasszikus- és a népzenét. Magyarországon elsőként Battonyán került bevezetésre tambura hangszeren való oktatás, mely az ő nevéhez köthető. Nyugdíjazását követően is aktív maradt, hiszen fáradhatatlanul dolgozik napjainkban is, a Békés Megyei Nemzetiségekért Díjjal kitüntetett Suferini Hagyományőrző Csoport Gyermek Tamburazenekar vezetője.


Battonyáért Emlékérem

Kocsis Nándor

Kocsis Nándor közéleti tevékenysége példaértékű. Évekig dolgozott a Környezetvédő és Városszépítő Egyesületben. Két cikluson keresztül települési képviselőként szolgálta  Battonya közösségét, bölcs és következetes döntéseivel, ötleteivel. Lokálpatrióta, aki 1993-ban felavatásra kerülő Návay Sándor által készített szobrot megálmodta, gyűjtötte a neveket és végigvezette a szoborállítást. Támogatta és tevékenyen részt vett Trianoni tragédiának emléket állító alkotás megvalósításában, mely a református templom kertjében áll. Battonya helytörténeti, egyháztörténeti múltját illetően hatalmas tudás birtokában van, melyet készséggel és szeretettel oszt meg az érdeklődőkkel.  A református temető rendezettsége is őt dicséri.  A 2001-ben megalakult ökumenikus kórus egyik alapító tagja és ma is aktívan részt vesz énekkar munkájában. A Református Egyházközség életében 50 éve munkálkodik presbiterként, éveken keresztül látta el  gondnoki és kántori tevékenységet.   A Békés Megyei Református Egyházkerület világi tanácsosa volt 8 éven keresztül.  A Teremtőjébe vetett hite által végezte és végzi ezt a munkát.


2016. Év Sportolója

Rádai Roland   

Rádai Roland  taekwon-do  III. Danos mester, többszörös magyar bajnok, a 2002-ben megalakult a Barátság Se. vezető edzője.

Azt a sportot, egészen pontosan harcművészetet vitte sikerre, amely  lényegesen többet jelent a sport klasszikus fogalmánál: életmódod, közösséget, tanítás-és tanulási folyamatot jelent, a közösségépítés hatékony módja A közel húsz éve töretlenül folytatott tevékenysége meghozta gyümölcsét, hiszen Európa Kupa győztes, Küzdelem Európa verseny  győztese, ugyanezen a versenyen a  formagyakorlatokban II. helyezést ért el. Elsőként szerzett mesterfokozatot a Battonyán, a Kick boksz karatéban diákolimpiai érmes.

Roland nagyszerűen fogja össze az egyesületet, saját maga is sikeres mester, ugyanakkor sikerre is juttatja tanítványait.  Példaértékű a pedagógiai munkája, amihez sok sikert kívánunk. Köszönjük az egész Rádai családnak, hogy támogatták, segítették fiukat ebben a tevékenységben.


2016. év Battonyáról Elszármazottja

Jukovich Viktorné

Jurkovich Viktorné Borsos Márti igaz hosszú ideje nem Battonyán, hanem Érden él, de mind a mai napig kötődik szülővárosához. Rendszeresen részt vesz  és szervez Battonyáról  elszármazottak  számára találkozókat.

Édesapja, Borsos Béla tanár úr által készített fotókat, melyek kordokumentumai Battonya változásainak, fejlődésének az itt élők miden napjaihoz és ünnepeihez  kötődően – a város rendelkezésére bocsátotta.

Szellemiségével, szeretetével példát adhat mások számára a szűkebb haza szeretetéről. Reméljük, hogy ezt követően is aktívan cselekszik Battonyáért, Battonya jó hírnevéért.


2016. Év Közösségi Embere

Dr. Rimayné Roczkó Zsuzsanna

Dr. Rimayné Roczkó Zsuzsanna  – aki a város kulturális életében tevékenyen részt vesz.  Teszi ezt hosszú ideje, akkor is tette, mikor szorosan véve nem ez a volt a feladata. Több közösség tagja és mindenütt tanúbizonyságot tesz elhivatottságáról, kiváló ötleteivel segíti és előbbre viszi a rendezvények  színvonalas megvalósítását, legyen az  egyházi, városi, iskolai program. Több énekkórus tagja, színjátszó szakkört vezet, gyerekeket készít versmondó versenyekre. Battonya – Pécska testvérvárosi  kapcsolatának erősítésében, ápolásában is jelentősen kiveszi a részét. Színvonalas előadásaival, műveltségével, szellemiségével, szeretetével példát adhat mások számára a szűkebb haza szeretetéről, a segíteni akarásról.  Isten áldja meg életét és tevékenységét.