Magyar Kultúra Napja

2023. január 20-án a magyar kultúra napja alkalmából megrendezésre került ünnepi műsorunk a Művelődési Házban.
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc éppen 200 évvel ezelőtt, 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.
Az eseményt Boros Csaba polgármester úr emlékező szavai nyitották meg. „Kölcsey Ferenc Himnusza Erkel Ferenc zenéjével valódi magyar néphimnusszá vált, s legyünk bárhol a világon összeköt bennünket, egyetlen magyar embert sem hagy érintetlenül, tiszteletet adunk neki és másoktól is megköveteljük azt. A magyarság Himnusza az évszázadokon át szorongatott, kétségbeesett nép közbenjáró imádsága a mi megtartó Istenünkhöz. Nemzeti imádságunk születése napját, január 22-ét, legújabb kori történelmünk avatta 1989-ben a Magyar Kultúra Napjává, mely felhívja a figyelmet tárgyi és szellemi értékeinkre.”
Balázsné Szabó Erzsébet intézményvezető asszony ünnepi beszédében a következőképp tisztelgett a kultúra előtt: „Hiszem, hogy a kultúránkért tenni nem életkorfüggő, és azt is, hogy dolgozni érte kötelességünk. Tekintsük az évszázadokon át továbbadott magyar kultúrát olyan értéknek, amelyet megőrizni erkölcsi kötelességünk!”
Az ünnepi köszöntőbeszédek után következett a PRIMA díjas DUMA’Színház változatos műsora, melyben többek között nagy költőink megzenésített verseit is hallhatták a jelenlévők. Az előadás során szívünk hol szomorúsággal, hol büszkeséggel, hol pedig vidámsággal telt meg. Köszönjük az ünnephez méltó, fantasztikus produkciót a fellépőknek és vezetőjüknek, Duma Zsoltnak!

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”
Kodály Zoltán