Online biztonság

Könyvtárunk idén is csatlakozott az Internet Fiesta országos rendezvénysorozathoz. Az internet és a számítógép használat mára a mindennapjaink részévé vált. A mesterséges intelligencia alkalmazásának társadalmi hatásairól, előnyeiről és veszélyeiről napjainkban sok vita zajlik, ezért is gondoltuk úgy, hogy ez alkalommal az internet veszélyeire, a biztonságos internet-használatra szeretnénk felhívni a figyelmet.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának a közreműködésével Online biztonság… címmel előadást szerveztünk, melyre meghívtuk többek között a helyi nyugdíjas klub tagjait is. Az óvatlan online ügyintézés a kiberbűnözés melegágya, és az idősebb korosztály fokozottabban van kitéve ennek a veszélynek. Az előadás nem csak az internetes csalásokra (közösségi média, e-mail) terjedt ki, hanem a telefonos, és a személyes „házaló” csalókra is.

Megtudhattuk, hogy milyen személyes módszerekkel próbálkoznak a csalók, és hogy hogyan védekezhetünk ellenük. A telefonos csalásoknak több új módszerét is hallhattunk és az előadó felhívta mindenki figyelmét, hogy mit tehetnek ilyen esetekben. Az internetes csalások végtelen tárháza is szóba került, hisz a hamis online webáruházak, reklámok, alkalmazások telepíttetése ma már mindennapos dolog, és bárki lehet gyanútlan áldozat.

Köszönjük a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság együttműködését, Hankó Katalin rendőr őrnagy asszony tanulságos és hasznos információit, továbbá köszönjük a megjelentek aktív részvételét.