Tavaszi csillagles

  1. április 12-én este Torma Csaba amatőr csillagász vezette be az érdeklődőket a csillagvizsgálás rejtelmeibe a Művelődési Házban.

Egy fantasztikus előadás keretében tudhattunk meg többet a bolygókról, a csillagokról, azok holdjairól és a fekete lyukakról. Az amatőr csillagász elmesélte, hogy 2020-ban a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai közül egyedül neki sikerült megörökítenie a Jupiter és a Szaturnusz együttállását. Megtudhattuk hogyan készíti fantasztikus fotóit, melyeket már többször elismerésben részesítettek, és melyeket egy rögtönzött kiállítás keretében meg is tekinthettünk.

Majd a Művelődési Ház udvarán a csillagász teleszkópján keresztül láthattuk többek között először csak a Holdat, a Jupitert és holdjait, majd ahogy sötétedett az égbolt, egyre több csillag jelent meg az égen. Így megnézhettük az Orion csillagképen belül az Orion-ködöt, a Messier 38 csillaghalmazt, a Göncöl szekérben a Mizur dupla csillagot, a Messier 109 és 108 galaxist.

Fantasztikus látvány volt az éjszakai égbolt a teleszkópon keresztül. Köszönjük Csabának a különleges előadást, Szabó Ferencnek az előadás ötletét és a Topánka Táncház Mozgalomnak az együttműködést. Reméljük hamarosan újra alkalmunk lesz csillaglest szervezni, hogy más csillagokat és bolygókat is megcsodálhassunk.