“Hétmérföldes Napok”

“Hétmérföldes Napok” a Népmese Napja alkalmából

A népmese napját immár tizenegy éve szeptember végén, Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából ünnepeljük. A magyar népmesekincs
gazdagsága tagadhatatlan. A népmesemondás hagyományos szerepe a közösségekben az összetartozást erősítette, normaképző, erősítő céllal, szórakoztató formában élethelyzetek megoldására beszélt el tanulságos példákat. Az egészen kicsiket az alapvető konfliktusok, a képek, a szimbólumok közvetítésével, a maradandó érzelmi pecsétek működésével az árnyalt nyelvhasználat elsajátításában is segítette, máig segíti.

A népmese, bár kezdetektől fogva kultúrákon, határokon, nyelveken keresztül vándorolt, beépítette és megőrizte az egyes népek sajátosságait, ebből következően gazdag forrást nyújt az identitás kérdéseivel kapcsolatban is. Döntő szerepet játszik a személyiség alapjainak formálódásában, megteremtésében, valamint szükség esetén helyreállításában.
Mi ebben az esztendőben úgy ünnepeltük,és azért is adtuk a Hétférföldes napok címet, mert több napon keresztül, több csoport részére olvastunk népmeséket. Nem csak a könyvtárban történt mindez, hanem ellátogattunk az Egészségügyi és Szociális Ellátó Szervezet Gondozási Központjába. Vendégeink voltak a Battonyai Idősek Otthona lakói közül az érdeklődő idősek, a Szerb Iskola És Óvoda Battonya tanulói és óvodásai, a Mikes Kelemen Katolikus Óvoda Battonya Rózsa utcai ovis csoportja, valamint a Mikes Kelemen katolikus Gimnázium és Általános Iskola harmadik és negyedik osztályos tanulói.

http://www.gyermekirodalom.hu/?p=3598

Mi olvastunk, ajánljuk másoknak is:

Az eladott álom című mese
A citerás királyné
Szusza
Az aranyszőrű bárány