A Battonyai Értéktár bemutatása

A Battonyai Értéktár bemutatása, “A méz igazi kincsestár”

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretén belül a mai napon könyvtárunkban az értékek kerültek reflektorfénybe. Bemutattuk a Települési Értéktár “kincseit”. Az érdeklődőkkel beszélgettünk arról, hogy mint minden családban öröklődnek az értékek: ékszerek, fényképek, a család tagjainak történetei, bizonyos tárgyak, festmények, így egy-egy településnek, megyének, tájegységnek, sőt a nemzetünknek is megvannak a saját megőrzendő épületei, szellemi öröksége, jelentős természeti értékei, ételei, olyan alkotások, melyek egy-egy személyhez kötődnek. Erről szól az értéktár. A bemutatót követően a mézről volt szó, amely szorosan kapcsolódik az értéktárhoz. Meghívtuk a bemutatóra a helyi méztermelőket, hogy az érdeklődő hallgatóság számára mutassák be munkájukat, a mézkészítés módját, a méz egészségre gyakorolt hatását és a fajtáit. Nem is gondolnánk, hogy milyen sok munkát, odafigyelést igényel ez a tevékenység. Hallhattunk a méhek fegyelmezett életéről, szorgosságukról, táncukról, a virágporgyűjtésről, a kaptárak felépítéséről, arról, hogy milyen érdekes világ a méheké.

Nagy öröm volt számunkra, hogy megismerkedhettünk a helyi méhészekkel: Veres Zoltán tanár úrral, akik 50 éve foglalkozik saját méheivel, de mint elmondta, tulajdonképpen sokkal több ideje mint ötven év, mert gyermekkorában már édesapjától, nagypapájától is láthatta ezt a gyönyörű mesterséget.

A méhészek soraiban tudhatjuk Karsai Lászlót, Boros Csabát, Bujáki Zoltánt, Janosov Miklósnét és Németh Lajost. Nagyon szépen köszönjük, hogy megosztották velünk a tudnivalókat és nagyon szépen köszönjük, hogy meg is kóstolhattuk a finom mézeket! Így az akácmézet, a máriatövismézet, a propoliszos mézet, napraforgó mézet, a repcemézet, a lenmagolajmézet. Akik jelen voltak, mindannyian tanúsíthatjuk, hogy nagyon finom volt valahány. Köszönjük szépen!