Autómentes Nap – “Európai Mobilitási Hét” ( Sétálj Battonya! Bringázz Battonya!)

Megmozgatta az embereket az Autómentes Nap Battonyán is!
Városunk idén először csatlakozott az Európai Mobilitás héthez, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.
Az idei év mottója: “Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében.”

A kampány keretében 2021. szeptember 19-én érdekes és izgalmas programokra vártuk településünk lakóit városunk Főterére, melyek rendkívül jó hangulatban, a mozgás jegyében zajlottak le. Az időjárás is kegyes volt hozzánk és elkerült minket az eső ezen a délutánon.

Több program is a kerékpár, mint közlekedési eszköz körül forgott: láthattunk Extreme Bike Show-t, a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság munkatársai kerékpáros ügyességi pályával várták a kilátogatókat, illetve egész délután lehetett teljesíteni a Bringázz Battonya! kihívásunkat. A Barátság SE taekwon-do bemutatót tartott, az Angels Style Dance tánccsoport tagjai pedig szuper táncokat adtak elő nekünk. A nap fénypontja az alakreform edzés volt Rubint Rékával, ahova nem csak településünkről, hanem a környező városokból is érkeztek mozogni vágyók.
A rendezvény folyamán lehetőség volt kipróbálni az EXATLON pályát, amely egy 35 méter hosszú, óriási élményt nyújtó ügyességi akadálypálya felnőtteknek és gyermekeknek. A mezőkovácsházi Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével egészségügyi szűrésre és állapotfelmérésre is sor került, valamint arcfestés, csillámtetoválás, ásványvíz és müzli szelet várta a rendezvényre látogatókat.
A nap zárása a Sétálj Battonya! és Bringázz Battonya! kihívásaink eredményhirdetése volt, továbbá a versenyeken résztvevők közötti ajándéksorsolás.
Sétálj Battonya! verseny keretében szeptember 16 és 18 között vártuk minden nap a teljesített lépésszámokat a nevezőktől. Nagy örömünkre 26 fő jelentkezett felhívásunkra és összesen 899.242 lépést tettek meg a fenntartható közlekedés és az egészségük érdekében. Felnőtt és gyermek kategóriában hirdettünk győzteseket.
A gyermek kategóriában első helyezett lett Ökrös Gergő 68.587 lépéssel, felnőtt kategóriában első helyezett lett Ötvösné Oláh Szilvia 61.641 lépéssel.
Bringázz Battonya! versenyben számos állomást kellett felkeresni a településen max. 60 percen belül egy térkép alapján, itt a legrövidebb időt teljesítő felnőtt és gyermek versenyzőt díjaztuk. A gyermek kategóriában első helyezett lett Rádai Zente, felnőtt kategóriában első helyezett lett Ökrösné Jónás Szilvia és férje, Ökrös Gergő. Az eredményhirdetés után a felhívásokban résztvevők között értékes ajándékokat sorsoltunk ki mindenki nagy örömére.
Ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy ennyien csatlakoztatok a felhívásainkhoz, hogy ilyen sokan részt vettek a programokon!
Köszönjük a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság munkatársainak az akadálypálya biztosítását, a Polgárőrségnek a rendezvény biztosítását, a Mezőkovácsházi EFI irodának az egészségügyi szűrés biztosítását, valamint köszönjük önkénteseinknek a megvalósításban nyújtott segítséget.
Bízunk benne, hogy az Európai Mobilitás Hetéhez kapcsolódó felhívásaink és az Autómentes nap eseményei ráirányították a figyelmet az autómentes közlekedésre, a séta, a biciklizés és a mozgás fontosságára.