Segítségnyújtás az ukrán menekülteknek

Hosszú napok, hetek vannak mögöttünk!

Az orosz-ukrán háború kezdetekor a térségben elsők között hirdettünk adománygyűjtést a menekülő családok részére. A 2 hét alatt rengeteg adomány (tartós élelmiszerek, tisztálkodó szerek, ruhaneműk, paplanok, párnák, stb.) gyűlt össze a Művelődési Ház nagytermének hátsó felében, amelyeket közel 100 fő (battonyaiak és a környező települések lakói) ajánlott fel. A felhívás kezdetén nem gondoltuk, hogy itt Battonyán is szükségünk lehet az adományokra, de a héten már településünkön is segítséget kértek a menekülő családok. Ezért döntöttünk úgy, hogy az adományok nagyobb részét visszük el az ukrán-magyar határra, kisebb részét pedig a városunkba érkező, átutazó ukrán családok segítésére fogjuk használni.

Pénteken lázas munka folyt a Művelődési Házban: válogattunk, csoportosítottunk, dobozoltunk és pakoltunk, hogy szombaton korán reggel útnak indulhassunk a battonyaiak adományával. Az adományok szállításához a segítséget Árgyelán Zsolt helyi vállalkozótól kaptuk.
Több telefonhívás és egyeztetés után kiderült, hogy jelenleg az 5 határ menti település közül melyiken van a legnagyobb szükség adományokra, így szombat reggel az úticélunk Barabás település volt.

5 órás út után érkeztünk meg Barabásra, de ez az idő eltörpül a háború elől menekülő családok mögött lévő sok száz kilométer és a sok-sok utazással, illetve várakozással eltöltött órái mellett. A kijelölt raktárban fáradt, de lelkes önkéntesek vártak minket és a battonyaiak adományait, majd tovább menve a melegedőben megtört tekintetek, könnyes szemek és fáradt önkéntesek fogadtak, ahol mindenki nagyon hálás volt az átadott adományokért, amiket máris vittek tovább a rászorulóknak.

Hálásan köszönöm minden egyes adományozó felajánlását, köszönöm Árgyelán Zsolt és Kopcsák Henrietta szállításban nyújtott segítségét, Boros Csaba polgármester közreműködését, továbbá munkatársaim és önkénteseink önzetlen segítségét.

Büszke vagyok településünkre, az itt élőkre, hogy ilyen rövid idő alatt milyen összefogás jött létre és mennyien mozdultak meg felhívásunkra akár adományozóként, akár önkéntesként, akár tolmácsként. Mégis van kicsiny közösségünknek ereje, amely a mostani nehéz helyzetben megmutatkozott!

Balázsné Szabó Erzsébet
intézményvezető