Március 15-i megemlékezés

Battonya Város Önkormányzata és a Battonyai Közművelődési Nonprofit Kft. közös szervezésében 2022. március 15-én emlékeztünk meg – 2 év kihagyás után – az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseiről, akik életüket adták a magyar hazáért és a magyar szabadságért.

„A márciusi ifjak elszántsága és lelkesedése több mint másfél évszázad távlatából is valamiféle lángot gyújt bennünk, példát mutat bátorságból, összefogásból, az egység erejéből és hazaszeretetből. Erre a jó példára a jelenlegi, nehéz időszakban különösen nagy szükségünk van.” – hangzott el Balázsné Szabó Erzsébet intézményvezető asszony ünnepi köszöntőjében.

Ezt követően Rádai Imre alpolgármester úr felidézte a ’48/49-es forradalom főbb eseményeit, majd méltatta a forradalom és szabadságharc soha el nem évülő eszméit és felhívta a figyelmet az emlékezés fontosságára is. Beszédét a következő sorokkal zárta: „A jövő a múltnál van zálogban, és ahhoz, hogy tehessünk azért, hogy szebb és jobb legyen, hogy évtizedek múlva mi, vagy akár a következő generációk egy boldogabb Magyarországon élhessenek, ahhoz értenünk kell a történelmünket, értenünk kell az 1848/49-es eseményeket minden szépségével és minden borzalmával együtt.”

A rendezvény „A tűz márciusa” című ünnepi összeállítással folytatódott, amelyben közreműködött Liszi Melinda és Balázs Csongor, a Békéscsabai Jókai Színház színművészei.
Köszönjük a művészek magasztos előadását.

A megemlékezés fáklyás felvonulással folytatódott, majd városunk és testvérvárosunk, Pécska vezetői, az intézmények, civil szervezetek és a pártok képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait Petőfi Sándor szobránál.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy megtisztelték jelenlétükkel rendezvényünket és méltóképpen fejeztük ki tiszteletünket nemzetünk nagyjai előtt.

„A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.”
Kossuth Lajos