Kossuth Rádió – országjáró program

A Kossuth Rádió Országjáró műsorának készítői hétről hétre bebarangolják hazánk különleges helyeit, bemutatják egy-egy vidék jellegzetességeit, megkóstolják az adott tájegység különleges ételeit, italait. Olyan emberekkel beszélgetnek, akik kitűnnek környezetükből, szívesen tesznek lakóhelyükért, közösségükért; apró, de gyakran nem hétköznapi tetteikkel dolgoznak a vidék életben maradásáért.

2022. március 19-én szombaton Battonya, Tótkomlós, Kunágota és Dombegyház kulturális és természeti kincsei mutatkoztak be a műsorban. Czifra Szilvia szerkesztő-műsorvezető és Domokos István főszerkesztő a Korona Szálló teraszán kialakított rögtönzött „stúdióból” jelentkeztek be egész nap településünkről.

A műsorban Battonya történelméről és a helyi látnivalókról Balázsné Szabó Erzsébet, a Fodor Manó Helytörténeti Egyesület vezetője beszélt; Rádai Imre alpolgármester városunk jelenlegi helyzetét, jövőbeni terveit ismertette; lakókörnyezetünk természeti kincseit Bozó László a Dél-Békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület alelnöke mutatta be.

A délelőtti adásban Komárné Papp Margit viseletkészítő a díjnyertes dél-alföldi népviseleteit mutatta be, Fábián Gábor díjnyertes fogathajtó mesélt a nóniusz lovak tenyésztéséről és a versenyekről, majd Ökrösné Jónás Szilvia a Szivárvány néptánccsoportot mutatta be. A délelőtti műsor zárásaként Dél-alföldi népdalok hangoztak el a Szivárvány néptánccsoport és a Viharsarok citerazenekar közreműködésével.

Az Országjáró műsor délutáni részében Bajnai István kanonok plébános a battonyai Szentháromság templom főoltár képét mutatta be, amelyet településünk híres szülötte, Molnár-C. Pál festőművész alkotott, Jakab József és családja igazi székely kürtőskalácsot készít, ők Farkaslakáról érkeztek Battonyára, Tóth Sándorné Manyi a Battonyai Tájházról mesélt, Új Szilvia keramikus bemutatta az általa készített mesebeli gombaházakat, fatörzs lakokat, tündér- és manóvilágot; majd Mezei Nikolett Világ- és Európa bajnok battonyai taekwon-do és kick-box sportoló is bemutatkozott az adásban. Szűcs Tünde amatőr festő – aki két éve ragadott először ceruzát és ecsetet –prezentálta alkotásait a műsorban, majd Szénási Andrásné Piroska, a battonyai gyöngyfűző szakkör lelkes tagja mesélt a gyöngyfűzés szépségéről. Medgyes Katalin bőrműves a mesterség újratanításáról nyilatkozott, Pálinkó Gábor fotós és grafikus világkörüli utazásainak emlékeit mutatta be; Tompán Angyelkóné, Micike a szerb aranyhímzés technikájával díszített főkötőket, mellényeket, szoknyákat hozta el a műsorba, majd Ancsin Alex könyvszobrász mesélt a már nem használt könyvek újrahasznosításáról.

Ezen a hétvégén az Országjáró program kincsesládájába Battonya ajándékai kerültek: egy Battonya történetét bemutató képeskönyv, továbbá a Molnár-C. Pál Emlékházat ábrázoló monokróm akvarell, melyet Bóka-Gulyás Nóra művésztanár készített. Településünk Komárom városának ajándékát kapta a Kincsesládából: egy a települést bemutató kiadványt, egy gyönyörű képet a Monostori erőd bejáratáról és egy életrajzi könyvet az Aranycsapat legendás szélsőjéről, amit ezúton is köszönünk Komáromnak! Az Országjáró vándorbotjára pedig felkerült Battonya szalagja is, „Battonya, a hét torony városa” jeligével.

Battonyán számos helyi érték, érdekes természeti környezet, különleges tevékenység és élettel teli közösség van, de a megannyi értékből a hétvégén csak egy piciny szeletet tudtunk bemutatni a többi településsel együtt az Országjáró műsor 5 órás keretében.

Hálásan köszönjük mindenkinek a műsorban való részvételt és a nyilatkozatokat, úgy gondoljuk, hogy egy színes és tartalmas ismertető anyag állt össze, amely jó hírét viszi településünknek és amelyre mindannyian büszkék lehetünk!

Szívből köszönjük a Kossuth Rádió Országjáró műsorának és munkatársainak, hogy Battonyát választották a múlt heti műsoruk egyik helyszínéül!