Erzsébet tábor – Nemzetek hete

2023. július 10-én ismét gyermekzsivajtól volt hangos a Művelődési Házunk, hiszen elkezdődött az idei nyár első Erzsébet napközis tábora.

Hétfőn, a reggeli „eligazítás” után a táborozók Panna és Alex vezetésével játékos és interaktív gyakorlatok során ismerkedtek meg társaikkal. Ez a hét a nemzetek hete volt, így az ismerkedős játékok után a táborozók 4 csapatot alkotva (francia, olasz, spanyol és görög) elkezdhették a tábort. A hétfő Franciaországról szólt, így tízórai után egy prezentáció keretében megismerkedhettek Franciaországgal a gyermekek. Az előadás alatt szerzett tudásukról a csapatoknak kvíz formájában kellett számot adniuk, majd kirakni egy-egy puzzlét, amely az Eiffel-tornyot rejtette. A délután folyamán az országok zászlajának elkészítése volt a feladat, szuper kis zászlók készültek. A nap további részében szabad játék keretében birtokba vehették az udvart és az új játékokat a gyerekek, továbbá szülinapi köszöntés és dinnyézés is belefért még a napba.

A keddi nap Görögország jegyében telt el. Reggeli után újra összeálltak a csapatok, bevonultunk a nagyterembe és meghallgatták a Görögországgal kapcsolatos fontos és érdekes információkat, amelyet ez alkalommal is kvíz és puzzle kirakása követett. A csapatok ezen a napon lelkesen oldották a feladatokat a verseny során. A délelőtt további részében kreatív foglalkozás keretében minden táborozónk elkészítette a saját görög, tengerparti üvegcséjét, melybe került színes dekorhomok, illetve kagyló. Ebéd után a gyerekek a görög naphoz kapcsolódóan megnézték a Herkules c. mesét, közben görög salátát fogyasztottak nasi gyanánt.

A szerdai nap a kirándulásról szólt, busszal indultunk Szarvasra az Arborétumba, ahol megtekintettük a hatalmas fákat, növényeket és több páva is keresztezte utunkat. Majd a Mini Magyarországot bemutató részt is birtokba vehették a táborozók, a gyermekek nagy örömére. A napunkat hajókázással zártuk a Holt-Körösön, ezután pedig hatalmas élményekkel gazdagodva indultunk haza.

Csütörtökön Spanyolországé volt a főszerep. Szokásunkhoz híven, ezen a napon is reggeli után ismereteket szereztek a gyermekek az országról, majd ismét kvíz és puzzle következett. A délután folyamán az udvaron a csapatok pinatat készítettek kartonból és krepp-papírból. Az elkészült pinatakat finomabbnál finomabb édességekkel töltöttük meg.

A péntek Olaszországról szólt. Ezen a héten is rengeteg élménnyel gazdagodtak a táborozók, amelyek megőrzésére képkeretet készített mindenki, melybe a héten készült csoportképük került. Ezután az egész heti küzdelmek várva várt eredményhirdetése következett. A nyertes csapat minden tagja egy-egy Erzsébet táboros bögrével lett gazdagabb és a sok-sok megszerzett élménnyel. A hét utolsó meglepetése az olasz naphoz híven pizza volt, amit jóízűen fogyasztott el minden táborlakó.

Köszönjük szépen az „Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány” anyagi támogatását, amellyel megvalósulhatott ez a felejthetetlen hét a szülők és a gyermekek nagy örömére.  Köszönjük a trambulin biztosítását a Battonyai Általános Iskolás Gyermekekért Alapítványnak, a dinnye felajánlást a Fári családnak, az üdítőt a Pelyva családnak. Továbbá hálásak vagyunk mindenkinek, aki “hivatalból” vagy önként hozta, vitte, vette, letöltötte, nyomtatta, kitöltötte, aláírta, szkennelte és újból feltöltötte, telefonon leegyeztette, fotózta, kitakarította, fel- és letörölte, fertőtlenítette…, s ki tudná mind felsorolni azt a sok-sok segítséget és támogatást, amit a hét során kaptunk táborunk sikeres megvalósításához.

A tábor felügyelői: Balázsné Szabó Erzsébet, Balázs Panna, Hoffmann-né Szabó Mónika, Raffai Dorka, Ancsin Alex.

A tábor lebonyolításában közreműködött: Ancsin Melissza, Berki Viktória, Dorkó Zsombor, Flender Ákos diákmunkások, valamint Sós Lászlóné.