Őszi Piknik és Autómentes Nap „Minden, ami művészet” kiállítás

Idén – ahogyan két évvel ezelőtt is – lehetőségünk volt kapcsolódni az összeurópai felhíváshoz, az Európai Mobilitási Héthez, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. 2023. szeptember 16-án az Őszi Piknik és Autómentes Napunkra változatos programokkal vártunk minden sportolni és szórakozni vágyó lakost. A hét során – szeptember 11-15. között – zajlott a Sétálj Battonya! kihívásunk, amely rendkívül nagy sikernek örvendett, hiszen közel 30-an csatlakoztak a felhíváshoz akik összesen 2 550 597 lépést tettek meg 5 nap alatt. Minden nap különböző feladatok is kapcsolódtak a sétákhoz, amely által a résztvevők sétájuk során megismerhették településünk értékeit is!  A rendezvény megnyitása után elstartolt a Bringázz Battonya! versenyünk, melyen örömünkre 60 fő vett részt és jó hangulatban tekerték le a megadott kilométereket. Két táv közül lehetett választani (kis kör-10 km, nagy kör-20 km) és a kapott térkép segítségével megadott helyszíneket kellett felkeresni, ahol QR kóddal ellátott információs táblákat találtak a versenyzők. Érdemes volt megjegyezni az információkat a helyi értékeinkről, hiszen a célba érve egy kvíz várt mindenkit, amelynek kitöltése plusz pontokat eredményezett. Ezzel egyidőben megkezdődött a lecsófőző verseny a parkban, melyre 14 csapat jelentkezett. A főzőverseny résztvevőinek a főzéshez szükséges alapanyagokat a battonyai Kertészet biztosította. „Minden, ami művészet” c. kiállítás is megnyitotta kapuját a Korona Galériában, ahol városunk alkotó közössége mutatkozott be. A helyi alkotók műveit látva nagy öröm tölt el mindannyiunkat, hogy ilyen tehetséges személyeket tudhat magáénak településünk. A gyermekek számára Furi Feri az állatkertben címmel interaktív műsort adott elő Döge Csaba és Szilágyi Attila a színpadon, majd az Angels Style Dance tánccsoport tagjaitól több fantasztikus táncot láthattunk. A mozogni vágyókat Katus Attila várta egy energikus aerobik edzésre, ezt követően hasznos életmód tanácsadással látta el az érdeklődőket. A versenyek eredményhirdetését már nagyon várta mindenki, hiszen a résztvevők között ajándéksorsolás is megvalósult.

Eredmények: Lecsófőző verseny: I. helyezett: Városellátó Szervezet csapata II. helyezett: Roma Önkormányzat csapata III. helyezett: Humán Szolgáltató Központ csapata

Sétálj Battonya! verseny keretében felnőtt és gyermek kategóriában hirdettünk győzteseket. I. helyezett: Szűcs Tünde II. helyezett: Vincze Vivien III. helyezett: Gug Bálint. Gyermeknél Ökrös Gergő lett az első helyezet.

Bringázz Battonya! versenyen a legrövidebb idő alatt teljesítő gyermeket és az első három helyen végzett felnőttet díjaztuk a kis és a nagy körön egyaránt. Kis kör: I. helyezett: Zsurzs Zsuzsanna II. helyezett: Pelyváné Hőhn Brigitta III. helyezett: Serákné Marosin Melinda Gyermek: Serák Richárd Kvíz: Sándor Mónika Nagy kör: I. helyezett: Ale István II. helyezett: Komlódi Erika III. helyezett: Demeter Zoltán Gyermek: Ifj. Pasek István Sámuel Kvíz: Cselovszki Őzike

Az ajándékok kisorsolása után igazán látványos bemutatót tartottak az orosházi Fly Girls Fitness légtornászai. Az esti banzájra megtelt a főtér, elsőként a fiatalok nagy kedvence az AK26 lépett a színpadra, amely hatalmas sikert aratott, majd a Dirty Slippers zenekar több mint egy órás élő koncerttel fokozta a hangulatot. Az estet egy jó hangulatú utcabál zárta Kerekes Attilával és Zsigovics Istvánnal. A rendezvény folyamán csillámtetoválás, ugrálóvár, eurojumping, lovaglás, sétakocsikázás, kirakodóvásár, büfé, valamint a Humán Szolgáltató Központ munkatársai által biztosított egészségsarok és zöldség-gyümölcs piknik várta a kilátogatókat.

Hálásan köszönjük • a műsorban fellépőknek, hogy produkciójukkal emelték rendezvényünk színvonalát, • a Kertészet munkatársainak a lecsófőzéshez szükséges alapanyagok biztosítását, • Simon Sárának, Varga Fanninak és Sárkány Istvánnak a lovaglás és a lovaskocsikázás lehetőségét, • a közösségi szolgálatos tanulóknak a csillámtetoválás lebonyolítását, • a Humán Szolgáltató Központ munkatársainak az egészségsarok és zöldség-gyümölcs piknik biztosítását • a Városellátó Szervezet munkatársainak a rendezvényhelyszín kialakítását, a színpad, a sátor felállítását és a rendezvény utáni takarítást, • Simon Sándor vállalkozónak és munkatársainak a rendezvénytér villamoshálózatának kialakítását és az egész napos rendelkezésre állást, • a Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda intézményének, továbbá a reformátuskovácsházi Innovációs, Oktatási és Közösségi Központnak a mobilszínpad elemek ingyenes rendelkezésre bocsájtását, • a Rendőrség munkatársainak és a helyi polgárőröknek az esemény biztosítását, továbbá köszönjük mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult a rendezvény sikeréhez! Mi, szervezők bízunk abban, hogy sikerült ismét olyan programokat összeállítani ezen a napon, ahol minden korosztály megtalálta a neki tetsző programot és kicsit elfeledhettük mindennapi gondjainkat. Köszönjük, hogy újra együtt volt a város, hogy velünk tartottak és hogy ilyen sokan megtisztelték rendezvényünket!

2023. szeptember 16-án, megnyitotta kapuit a „Minden, ami művészet” kiállítás a Korona Galériában, ahol városunk alkotó közössége mutatkozott be! A helyi alkotók műveit látva büszkék lehetünk rá, hogy településünk ennyi tehetséges, művész embert tudhat magáénak. Érdemes betérni és megtekinteni a kiállított műveket! A Korona Galériában helyet kaptak az Aranyszál Hímzőszakkör, Ancsin Alex, Komárné Papp Margit, Kotroczó Erzsébet, Nyári Eszter, Szabóné Forster Éva, Szűcs Tünde, Venter Miklós munkái.                                                                                  A kiállítás megtekinthető 2023. október 15-ig, nyitvatartási időben: 8.00-11.30, 13.00-16.00.