“Mesével kerek a világ”

A Magyar Népmese Napja – Mesemondó verseny 2023. 10. 03-04. A Magyar Olvasástársaság javaslatára, 2005 óta szeptember 30-án, Benedek Elek, a „nagy mesemondó” születésnapján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Céljuk az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak, a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Ez alkalomból mesemondó versenyt hirdettünk a könyvtárban az általános iskolás gyermekek számára. A mesélés, különösen a mesemondás jótékony hatása a gyermekek személyiségének és tudásának korai fejlesztésében, szókincsének bővítésében, beszédkészségének javításában, fantáziájának fejlesztésében fontos szerepet játszik. Nagyon örülünk annak, hogy igen sokan jelentkeztek a felhívásunkra mindhárom oktatási intézményből, ezért is kellett 2 napon lebonyolítsuk a versenyt.

Az első napon, október 3-án délután a felsősöket, majd október 4-én délelőtt az 1-2. osztályos korosztályt, míg délután a 3-4. osztályos gyerekek előadását hallgatta meg a háromtagú zsűri, Albertus László a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár vezetője, a zsűri elnöke, Balázsné Szabó Erzsébet intézményvezető, dr. Bálint-Rimayné Roczkó Zsuzsanna, valamint a közönség. Településünk három oktatási intézményéből összesen negyvenhárom általános iskolás diák mondott mesét.

Az 1-2. osztályosok kategóriájában:

  1. helyezést ért el Kerekes Rajmund,
  2. helyezett Fosztó-Timotity Zorka,
  3. helyezett Puskár Marcell,

különdíjat kapott Miklós Nóra és Nyíri Mátyás.

A 3-4. osztályosok korcsoportjában:

  1. helyezést ért el Borombós Réka,
  2. helyezett Zámbori Annabella,
  3. helyezett Kiss Jázmin,

különdíjat kapott Dohányos Réka és Karsai Gréta.

A felső tagozatosok közül

  1. helyezést ért el Lénárdt Abigél,
  2. helyezett Moza-Venter Ákos,
  3. helyezett Cs. Veres Maja,

különdíjat kapott Papp Rebeka.

Ezúton is köszönjük a verseny résztvevőinek a kedves meséket, a felkészítő pedagógusok, a szülők és a zsűri tagjainak munkáját! Az eredményhirdetést a Kacagó bábszínház „Madzag Jankó és Nyúl Dani” című nagyszerű előadása követte, mely mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek nagyon tetszett, öröm volt látni a mosolygós, vidám arcokat.

Az előadókkal már több alkalommal találkozhattunk, mottójuk: „A vidám szív a legjobb orvosság”!