Pál utcai fiúk vándorkiállítás

A Pál utcai fiúk vándorkiállítás a Móra Kiadó által jött létre és 2017-ben kelt útra, a regény megjelenésének 110. évfordulóján. A vándorkiállítás december elején érkezett könyvtárunkba. Városunk mindhárom oktatási intézményéből érkeztek 4., 5., 6., valamint 7. osztályos diákok, hogy betekintést nyerjenek Molnár Ferenc szerzőről, a regény keletkezésének körülményeiről, a szereplőkről és a helyszínekről szóló kiállításba. A tárlat elkalauzolta a tanulókat az 1900-as évek elejére.

Egy tarisznyában érdekes kincsek rejtőztek, ilyen tárgyak voltak a korabeli gyerekek zsebeiben (kulcs, csavarhúzó, drót, szög, hasonló apróságok). Megismerték az akkori játékokat: a golyózást, a métát, az indiánosdit. Betekintettek két század eleji iskola (reáliskola és főgimnázium) órarendjébe, és egy diák bizonyítványába is, ahol érdeklődve fedezték fel, hogy az akkori időkben a 4-es érdemjegy rossz jegynek számított. A Gitt-egylet pecsétje is a kiállítás része volt, minden gyerkőc örömmel pecsételt, és vitte haza emlékbe a lenyomatot.

A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc legendás regénye, amelyet minden nemzedék újra és újra felfedez magának, most éppen a könyvtárunkban megvalósult interaktív kiállítás által. Köszönjük a Móra Kiadó megkeresését, a kiállítás biztosítását és a helyi oktatási intézmények együttműködését!