Március 15-i megemlékezés

Battonya Város Önkormányzata és a Battonyai Közművelődési Nonprofit Kft. közös szervezésében 2024. március 15-én emlékeztünk meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján a hősökről, akik életüket adták a magyar hazáért és a magyar szabadságért.

A márciusi ifjak elszántsága és lelkesedése több mint másfél évszázad távlatából is valamiféle lángot gyújt bennünk, példát mutat bátorságból, összefogásból, az egység erejéből és hazaszeretetből. Erre a jó példára a jelenlegi, nehéz időszakban különösen nagy szükségünk van.” – hangzott el Balázsné Szabó Erzsébet intézményvezető asszony ünnepi köszöntőjében.

Ezt követően Boros Csaba polgármester úr felidézte a ’48/49-es forradalom főbb eseményeit, majd méltatta a forradalom és szabadságharc soha el nem évülő eszméit és felhívta a figyelmet az emlékezés fontosságára is.

A rendezvény a „Petőfi szülei” összeállítással folytatódott, melyet a Pécska-Battonya amatőr színjátszócsoport előadásában láthattak a megemlékezők. A darabot színpadra állította dr. Bálint-Rimayné Roczkó Zsuzsanna.

Köszönjük a színjátszócsoport magasztos előadását.

A megemlékezés fáklyás felvonulással folytatódott, majd a Petőfi szobornál elültetésre került a Magyar Kultúráért Alapítvány által biztosított, a székelykeresztúri Gyárfás-kúria körtefájáról újraszaporított oltvány, amely alatt Petőfi Sándor élete utolsó estéjét töltötte, majd 1849. július 31-én reggel onnan indult a segesvári csatába. A fa ültetését követően városunk és testvérvárosunk, Pécska vezetői, az intézmények, civil szervezetek és a pártok képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait Petőfi Sándor szobránál.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy megtisztelték jelenlétükkel rendezvényünket és méltóképpen fejeztük ki tiszteletünket nemzetünk nagyjai előtt.

„A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.”                                                                                                                                                                                                                                                 Kossuth Lajos