Busójárás

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár rendezésében 2019. február 10-én víg sokadalommal és a Mohácsról érkezett busókkal próbáltuk elűzni a telet Battonyán. Ezen a vidám délutánon megismerhettük a mohácsi sokácok messze földön ismert népszokását és viseletét.

Örömünkre szolgál, hogy rendezvényünkre a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola néptáncos diákjai is elfogadták meghívásunkat és segítettek a jó hangulat megteremtésében, Pelyva-Nagy Zsuzsanna tanárnő és Szilágyi Emese vezetésével. Öröm számunkra, hogy a Szivárvány Néptánc és Hagyományőrző Egyesület tagjai is elfogadták meghívásunkat.

A programunk első részében gyermekeknek tartottunk foglalkozást, ahol zajkeltő eszközöket és busó álarcokat készíthettek.

Köszönjük Pap Péternek és zenésztársainak, Putnoki Péternek és ifjabb Putnoki Péternek, valamint Gazdag Csabának, hogy húzták a talpalávalót a felvonulás alatt, majd a tánc közben, illetve a kiszebáb égetése alkalmával is. A program végén a mohácsiak sokác néptáncra invitálták a megjelenteket, hangszereikkel megidézve a régmúlt hagyományait.

A mohácsi busójárást az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára is felvették.

Eredetét, történeti és néprajzi áttekintését a mohácsi busójárás hivatalos oldalán is olvashatják: http://www.mohacsibusojaras.hu/