Napközi Erzsébet tábor-2020-II. turnus

Időpont: július 20-24

Önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés tematika alatt megvalósult programok:
Július 27-én reggel elindult művelődési házunkban az Erzsébet tábor II. turnusa.
A 20 kisgyermek izgatottan várta már a tábor kezdetét, és a tábor házirendjének alapos megismerése, továbbá a virológiai tájékoztató videó megtekintése után birtokba is vették a művelődési ház termeit. A délelőtt folyamán ismerkedő és önismereti játékok színesítették a csoport programját. A programok megvalósításában nagy segítségünkre volt Gulyás Imréné, drámapedagógus.  A tábor 1. napjának célja volt a gyermekek különböző drámapedagógiai játékokon keresztül történő megismerkedése egymással, valamint önmagukkal, a különböző drámajátékokon keresztül.
Ebéd után a könyvtárban kalandozott a táboros csoport: megismerték a könyvtár titkait, a hétmérföldes csizmával több mesebeli helyszínen is jártak, ahol többféle mesehős ruhájába bújhattak; majd a mesék mentén hétpróbás feladatokat oldottak meg- a csapatmunka tovább erősítette az egymás közötti kohéziót, ugyanakkor az egyéni kompetenciáikat is alkalmazhatták a feladatok megoldása során. A digitális kompetencia fejlesztésre is sor került a tábor alatt, robotika előadáson vehettek részt a gyerekek, ahol egy kis bepillantást nyertek  e tudomány rejtelmeibe.

 Sport, egészségtudatos életmód tematika alatt megvalósult programok:
A tábor egész időtartama alatt sokszínű lehetőségeket nyújtottunk a kötött és szabad mozgásformák gyakorlására. Minden reggel tornával indítottuk napot, „zenei aláfestéssel”.
A szabadjáték során biztosítottunk óriástrambulint, ping-pong asztalt és sok-sok kültéri játékot. /tollas, futball, kislabdák../ A tábor második napján Rádai Imre, a Barátság Sportegyesület vezető edzője tartott a gyerekeknek átmozgató tornát és egy rövid taek-wondo bemutatót. A tábor programja között szerepelt egy modern tánccsoport bemutatkozása, bemutatója, illetve a gyerekek megtanultak egy modern tánc koreográfiát, a tánccsapat segítségével.
Az utolsó, táborzáró délutánunkat közös tánccal zártuk le, a nagy népszerűségnek örvendő „Just dance” program színesítette búcsúnkat.

Környezettudatosság, természeti értékeink és környezetszépítés tematika alatt megvalósult programok:
A tábor egész időtartama alatt igyekeztünk a környezettudatosságra való nevelést erősíteni a gyermekekben. A kreatív foglalkozásokon az újrahasznosítás fontosságát hangsúlyoztuk színes feladatokon keresztül. A természeti értékeink és a környezetszépítés kiemelt hangsúlyt kaptak városnéző sétáink és a kirándulásunk során.
Művészeti nevelés, kézművesség, kulturális örökségeink, hagyományőrzés tematika alatt megvalósult programok:
A tábor egész ideje alatt biztosítottunk kézműves foglalkozásokat, kötött és nem-kötött formában is. Kreatív, művészi önkifejezésüket gyakorolhatták, erősíthették. Az épület aulájába kihelyeztünk egy egyedileg készített, „Alkossunk együtt!” falat. Nagy népszerűségnek örvendett az arcfestés és a csillámtetoválás. A gyerekek csodaszép ajándéktárgyakat is készítettek kreatív alkotó programjaink során.
A gyermekek belekóstolhattak a háromdimenziós rajzolás rejtelmeibe, egyedi varázsköveket festettek, illetve elkészítették saját tábori fotóemléküket.
A hét során a hagyományőrzés, egyik régi mesterségünk bemutatásával és gyakorlásával valósult meg. A bőrdíszműves szakmával ismerkedhettek meg a gyerekek, majd az egyedi bőrkarkötő készítésének technikáját, módját tanulták meg oktatóinktól.

Kirándulás tematika alatt megvalósult programok:
Csütörtökön, a reggeli elfogyasztása után kisbuszokkal útnak indultunk a 48-as majorba, hogy meglátogassuk a csikóménest. A gyerekekkel végig barangoltuk a régi istállóépületet, megcsodáltuk a szebbnél szebb gidrán és nóniusz lovakat, sőt a patásokra felügyelő kutyust is megsimogattuk. A nagy melegben kellemesen elfáradva tértünk vissza a művelődési házba, ahol pihenésképpen mesét néztünk.