Erzsébet tábor – Mesterségek hete

  1. július 17-én elkezdődött a második hét Erzsébet napközis tábor a Művelődési Házban.

Hétfőn, a reggeli „eligazítás” után a táborozók a megszokott módon játékos és interaktív gyakorlatok során ismerkedtek meg társaikkal. Ez a hét a mesterségek/szakmák hete volt, így az ismerkedős játékok után a táborozók 4 csapatot alkotva (könyvtáros, kertész, katona és cukrász) kezdhették el a tábort. A délután folyamán kreatív foglalkozás keretében szebbnél-szebb csillogós, díszes dekorüvegek készültek, majd társasjáték és puzzle következett a nagyteremben.

A keddi napon sor került az első csapatversenyre is. Ország-város-fiú-lány játékban mérték össze tudásukat a csapatok. Fantasztikus hangulatban telt el a délelőttünk. A délután folyamán a cukrász mesterséget ismerhették meg a gyermekek, a nagyteremben az Édeskrém Cukrászda munkatársai vártak minket mindenféle finomsággal. A gyerkőcök készíthettek pop-up nyalókát, barackos süteményt, valamit egy egész tortát is bevonhattak és kidekorálhattak közösen, a szakemberek segítségével. Természetesen az elkészült édességeket a nagy munka után mindenki jóízűen fogyasztotta el.

A szerdai nap a kertészkedésről szólt. Korán reggel útnak is indultunk kerékpárral a helyi kertészetbe, ahol Raffai Tamás várt már minket. Mesélt az ott zajló munkáról, körbevezetett minket a területen, megmutatta a termesztett gyümölcsöket, zöldségeket. Rengeteg hasznos tudással gazdagodva fejeztük be a kertészetben a „túránkat”, hiszen majdnem körbejártuk az egész területet. A program végén minden gyerkőc szedhetett 1-1 paprikát, amelyet jóízűen el is fogyasztottak. Minden táborozó láthatta milyen jó minőségű, szép termékeket termelnek itt, helyben Battonyán a kertészetben, ahova mindenki kilátogathat és megvásárolhatja azokat. A tábor helyszínére visszaérkezve a kertészetben szerzett tudást a gyakorlatban is meg lehetett mutatni, hiszen fűszernövény ültetés következett. Minden gyermek elültethette a saját mentáját, amit a nap végén haza is vihettek. Az uzsonna után finom főtt kukorica várta a gyermekeket.

Csütörtökön rendvédelmi napot tartottunk, azonban a reggelt egy kis finomsággal indítottuk, a gyerkőcök nagy örömére: vattacukorral. Ezután a nagyteremben Tóth Krisztina rendőr százados és Bakonyi Cynthia r. őrmester várta a gyermekeket. A rendőrnők hasznos, informatív előadást tartottak a táborozók számára a közlekedésről és a biztonságról. Ezután interaktív játékok következtek, voltak különböző feladatlapok (szókereső, párosítás), illetve ujjlenyomat készítésre is lehetőség volt. Fantasztikusan érezték magukat a gyermekek a délelőtt folyamán. Délután maradva a rendvédelemnél, két honvéd kadét tanuló (Berki Viktória és Dorkó Zsombor) mutatta be a tanulmányi kiképzésük során alkalmazott fegyvereket és ruházatukat. Ezt követően egy katonai akadálypálya következett, amelyet a csapatok nagy izgalommal vártak és szuperül teljesítettek. A délután további részében a rendvédelemtől elrugaszkodva táncház várta a gyermekeket a nagyteremben, melyet a Szivárvány Néptánc és Hagyományőrző Egyesület tagjai tartottak a gyermekek számára.

Péntek a kirándulásról szólt, ezen a héten a 47-es majorba látogattunk el kisbuszokkal. Érkezés után a gyerekek birtokba vették a hatalmas udvart és a szabad területeket, majd önfeledt játék vette kezdetét. Ebédre finom krumplipaprikás volt, majd desszert gyanánt mézédes görögdinnye. A délután során számháborúztak a kis táborozók, ahol a 4 csapat mérkőzött meg egymással hatalmas harcok során. A nap végére mindenki kellemes elfáradt, a hét során szerzett pontok alapján ezen a héten is kihirdetésre került a nyertes csapat!

Köszönjük szépen az „Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány” anyagi támogatását, amellyel megvalósulhatott ez a felejthetetlen hét a szülők és a gyermekek nagy örömére. Köszönjük a trambulin biztosítását a Battonyai Általános Iskolás Gyermekekért Alapítványnak, a dinnye felajánlást a Fári családnak, az üdítőt Szegvári Böbének, a foglalkozást és a finomságokat az Édeskrém Cukrászdának, a finom csemegekukoricát Nyáriné Nagy Zsuzsannának. A segítséget a gyermekek szállításában Szabó Ferencnek, Battonya Város Önkormányzatának, a Városellátó Szervezet munkatársainak, a vattacukrot a battonyai Román Nemzetiségi Önkormányzatnak, a közreműködést a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság munkatársainak, valamint Battonya Város Önkormányzata által működtetett Kertészet munkatársainak. A Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Technikum, Általános Iskola és Óvodának, valamint a honvéd kadétprogramos diákoknak, az eszközök biztosítását, illetve a bemutatót. Továbbá hálásak vagyunk mindenkinek, aki “hivatalból” vagy önként hozta, vitte, vette, letöltötte, nyomtatta, kitöltötte, aláírta, szkennelte és újból feltöltötte, telefonon leegyeztette, fotózta, kitakarította, fel- és letörölte, fertőtlenítette…, s ki tudná mind felsorolni azt a sok-sok segítséget és támogatást, amit a hét során kaptunk táborunk sikeres megvalósításához.

A tábor felügyelői: Balázsné Szabó Erzsébet, Balázs Panna, Hoffmann-né Szabó Mónika, Raffai Dorka, Ancsin Alex.

A tábor lebonyolításában közreműködött: Ancsin Melissza, Berki Viktória, Dorkó Zsombor, Flender Ákos diákmunkások, valamint Boros Györgyné és Sós Lászlóné.