Erzsébet tábor- Öko hét

2022. július 18-22 között lezajlott az Erzsébet tábor második turnusa a Művelődési Házban, ezen a héten a környezettudatosságé volt a főszerep.

Hétfőn, a reggeli „eligazítás” után játékos és interaktív feladatok során ismerhették meg egymást a gyerkőcök. Ezután most is 4 csapatra osztottuk táborozóinkat és kezdődhetett a pontszerzés. Az első feladat a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódott, ahol a csapatok közösen szétválogatták egy-egy kartonlapra, hogy milyen hulladék kerül a műanyag-, papír-, üveg-, illetve a kommunális hulladékgyűjtő edényzetbe. Ezeket a plakátokat kihelyeztük az aulába útmutatóként a hétre.  Délután a programunk az udvaron folytatódott, ahol előkerült a gyöngy, a Scoubidou fonal, a színezők és a kültéri játékok is.

A keddi nap rendhagyó módon a kirándulásról szólt, reggeli után útnak indultunk Gyulára a Gellény birtokra, a Woodland Kalandparkba, ahol egy fantasztikus, eseménydús napot töltöttünk el. A gyerekek hősiesen végigmentek az akadálypályákon, a bátrabbak a második szintre is felmerészkedtek, ami a fák lombjai között volt. A kalandpályákon túl többen kipróbálták a canopy-t is, egy tó felett, több méter magasban csúsztak át a bátor táborozóink. Az ebédet is a helyszínen fogyasztottuk el, mindenki az általa kiválasztott hamburgert sültkrumplival. A hatalmas hőségben ebéd után kedveskedtünk egy kis hűsítő jégkrémmel a gyerkőcöknek. A hazaindulásig önfeledt játék vette kezdetét a kalandpark területén, majd a tábor helyszínére érkezve már a szülők várták gyermekeket a Művelődési Ház előtt. Tartalmas, élményekkel teli napot tudhattunk magunk mögött!

Szerdán a reggeli után a csapatok megismerték az előttük álló nagy feladatot, amely nem más volt, mint a településtiszítás a központban, azaz hulladékgyűjtés. Minden csapat részére kiosztásra kerültek a gumikesztyűk és a szemeteszsákok is. A csapatok a csapatkapitányukkal és 1-1 segítővel elindultak a számukra kijelölt terület megtisztítására, a feladatot az a csapat nyerte, amelyik a legtöbb hulladékot tudta összegyűjteni. A tábor helyszínére visszaérkezve elfogyasztotta mindenki a tízórait, majd ismeretterjesztő videókat néztünk a szelektív hulladékgyűjtés és a Földünk védelmének fontosságáról, ezzel is mélyítve és tudatosítva a gyermekekben a hét témájának jelentőségét. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy elültessük bennük ezeket a „magokat”, hiszen Ők a jövő generációja! Ebéd után részében kreatív foglalkozás keretében minden táborozónk elkészítette a saját szivecskés képét, spatulából, fonalból és színes kartonpapírból. Csodaszép alkotások készültek. Uzsonna után szabad játék vette kezdetét az udvaron!

Csütörtökön a gyerekek megérkezése után egy reggeli átmozgató tornaórát tartottunk. Miután kellően felfrissült mindenki – és elfogyasztotta a reggelit –, elkezdődhetett az újabb küzdelem a csapatok között. Ezen a napon az ügyességi sportjátékokban mérettették meg magukat. Minden táborozó lelkesen küzdött a verseny során, szurkolva egymásnak. A délelőtt további részében az újrahasznosítás jegyében a könyvhajtogatásé volt a főszerep, saját monogramos könyvszobrok születtek. Ebéd után a gyerekeket ismét sport várta, a Barátság Sport Egyesület edzője, Rádai Roland érkezett hozzánk egy taekwon-do bemutatót tartani, amely szuper volt és a gyerkőcök kellőképpen kifáradtak. Uzsonna után szabad játék következett, a kánikulára való tekintettel ezúttal nem a szabadban, hanem bent a nagy teremben.

Péntek délelőtt a reggeli után egy kis ébresztő tornát tartottunk, majd megkezdődött a sorsdöntő pont szerzés, az egy perc és nyersz verseny. Volt tornádó, extrémpohárhernyó és sok más izgalmas, ügyességet és logikát igénylő feladat. Ebéd után kezdetét vette a táborzáró buli, ahol volt just dance, karaoke, zene, csillámtetkó, arcfestés és mindenféle csudijó. A héten rengeteg élménnyel gazdagodtak a táborozók, az egész heti küzdelmek várva várt eredményhirdetése következett. A nyertes csapat minden tagja egy-egy serleggel lett gazdagabb. A hét utolsó meglepetése egy ízletes torta és gyerekpezsgő volt, amelyet jóízűen fogyasztott el minden táborlakó.

Köszönjük szépen az „Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány” anyagi támogatását, amellyel megvalósulhatott ez a felejthetetlen hetet a szülők és a gyermekek nagy örömére. Köszönjük a trambulin biztosítását a Battonyai Általános Iskolás Gyermekekért Alapítványnak, a taekwon-do bemutatót a Barátság Sport Egyesület edzőjének, Rádai Rolandnak, a dinnye felajánlást a Fári családnak. Továbbá hálásak vagyunk mindenkinek, aki “hivatalból” vagy önként hozta, vitte, vette, letöltötte, nyomtatta kitöltötte, aláírta, szkennelte és újból feltöltötte, telefonon leegyeztette, fotózta, kitakarította, fel- és letörölte, fertőtlenítette…., s ki tudná mind felsorolni azt a sok-sok segítséget és támogatást, amit a hét során kaptunk táborunk sikeres megvalósításához.

A tábor felügyelői: Balázsné Szabó Erzsébet, Balázs Panna, Bóka-Gulyás Nóra, Hoffmann-né Szabó Mónika, Raffai Dorka, Ancsin Alex.

A tábor lebonyolításában közreműködött: Serák Tünde, Tóth Zsófia és Flender Ákos diákmunkások, Dorkó Zsombor, Nagy Lora és Szabó Fanni közösségi szolgálatos diákok, valamint Boros Györgyné, Sós Lászlóné, Verebi Lászlóné és Mándity Sztánkó.